‘Fijne afsluiter’ theaterseizoen in HAL60

Roelofarendsveen – Zaterdag 21 april was voor culturele organisatie WIJ Presenteert de laatste voorstelling van het seizoen in HAL60. Een bijzonder geslaagde avond met de voorstelling ‘Ooit’ van rasverteller Joep Onderdelinden.

‘Zien jullie iets aan mij,’ vroeg Onderdelinden toen hij het podium opkwam. Hij doelde op zijn nette pak, waarin hij het publiek liet kennismaken met een vijftigplusser die alles anders ging doen. ‘Tijd voor een volwassen voorstelling. We gaan minder lachen dan anders,’ aldus de artiest zelf. En dat was ook wat de in grote getale aanwezigen in HAL60 voorgeschoteld kreeg. Het wereldnieuws moest besproken worden, gedichten werden voorgelezen en hier tussenin zocht de artiest naar de essenties van geluk.

Aan de hand van een krant van ruim een jaar geleden ondervroeg Onderdelinden het publiek, wisten ze dat Adèle Bloemendaal ruim een jaar geleden overleden is? Dat Trump alweer net zo lang aan de macht is? Daarnaast stond in die bewuste krant dat vreemdgaan goed is voor je inspiratie. Dat probeerde de artiest uiteraard uit, het móést, voor zijn werk. Op een beeldende en absurde manier beschreef Onderdelinden zijn escapades en kwam het publiek erachter of het nu eigenlijk een nuttig experiment was. Of niet.

Voor WIJ Presenteert zit het theaterseizoen er nog niet helemaal op. Er volgt op 27 mei nog een kindervoorstelling, op een andere locatie. Voor Joep Onderdelinden wel: dit was de allerlaatste ‘Ooit’. Tijdens de voorstelling grapte hij over de locatie van HAL60: een industrieterrein ‘ergens achteraf’. Was dat zijn voorland? Dat hem dat uiteindelijk uitermate beviel bleek de volgende dag met zijn post op Facebook. ‘Bedankt voor de fijne afsluiter, vanaf nu speel ik enkel nog op industrieterreinen.’

Artikel bron: Alice Bakker i.o.v. HAL60
Foto bron: Patrick Deters