Feestelijke eerste paal met harde knal voor berde school

Hoogmade – Donderdag 12 oktober is de eerste paal van de nieuwe brede school de grond in geslagen. Dit gebeurde op een feestelijke manier, waarbij kinderen van basisschool Ter Does en van kinderopvangorganisatie FloreoKids een de tijdelijke hei installatie bedienden samen met directeur Kees Hagenaars wethouder Floris Schoonderwoerd. Dit alles onder toezicht van alle schoolkinderen, meesters en juffen en andere belangstellenden.

Ter Does eerste paal (Small)

Het echte heiwerk start volgende week in de herfstvakantie. Voor het einde van het jaar staat de school er als casco. Als alles volgens planning verloopt, levert Verbij Hoogmade de school voor de bouwvak van 2018 op. Nadat de school in gebruik is genomen wordt het ‘oude’ schoolgebouw gesloopt. ‘Na een jaar vol spanningen was het een emotioneel moment om na de zomervakantie te zien dat een flink deel van het schoolgebouw was gesloopt. Langzaam nemen we op deze manier afscheid van het oude en gaan we op weg naar een nieuwe frisse toekomst in een prachtig nieuw gebouw samen met FloreoKids,” zegt Kees Hagenaars, directeur van Ter Does.

Johan Vriesema, directeur van FloreoKids vult aan: ‘we zijn blij om met Ter Does vanuit één locatie zowel kinderdagverblijf, peuterspeelzaal als naschoolse opvang aan te gaan bieden. Dat is niet alleen goed voor het pedagogisch handelen – door betere onderlinge afstemming en samenwerking – , maar ook gezien vanuit de kosten. En dan bedoel ik dat dit de manier is om opvang in kleinere kernen betaalbaar te houden. Bovendien draagt het bij aan de emotionele veiligheid van de kinderen, doordat de kinderen zich nog meer ‘thuis’ zullen voelen.”

Duurzaam                                                                                                                                              De nieuwe brede school wordt de meest duurzame school van de gemeente. Er komt geen gasaansluiting en op het dak komen zonnepanelen. Ook zijn er inmiddels 7 gaten van 150 meter diep geboord zodat met een gesloten leidingsysteem de vaste temperatuur van de bodem in de zomer gebruikt wordt om te koelen en in de winter om te verwarmen. Floris Schoonderwoerd, wethouder onderwijshuisvesting: ‘Ik ben enorm blij met de uitstekende manier van samenwerken de afgelopen tijd. Dat resulteert in de bouw van de meest duurzame school van de gemeente. Hierdoor gaat het geld straks naar het onderwijs in plaats van naar lenergieeveranciers. Ook de opzet van het gebouw is toekomstbestendig; er kunnen straks meerdere functies dan alleen onderwijs gehuisvest worden. En als laatste: vanuit dit project ontstaat de mogelijkheid om een lang gekoesterde wens in Hoogmade in vervulling te laten gaan, te weten het toevoegen van een aantal woningen bij de school. Dit geeft een impuls voor de leefbaarheid in het dorp.’

Veiligheid                                                                                                                                              De veiligheid tijdens de bouw is voor de kinderen zo optimaal mogelijk. Aan de niet-bouwzijde van het ‘oude’ schoolgebouw is een tijdelijke speelplaats aangelegd en zijn de paden afgeschermd met bouwhekken. Alle omwonenden zijn met een brief geïnformeerd hoe zij kunnen handelen bij eventuele overlast.

Artikel bron: Verbij