Favorieten maken rol waar

Nieuwkoop – Marleen Honkoop en Evert Scheltinga werden zondag 3 juni Nederlands Kampioen Halve Triathlon. Die overwinning kregen ze niet cadeau in de 36e Vink + Veenman NK Triathlon. Door de warmte was het een zware dag voor atleten én vrijwilligers.

De start bij Strand Zomer (foto: Danny Verlooy)

Om 10.30 uur klonk het startschot van de 36e editie bij Strand Zomer. Een nieuwe zwemlocatie waar de wedstrijd voor het publiek goed te volgen was. De atleten zwommen twee rondes vlakbij de kant en door de landopgang halverwege het zwemonderdeel konden de toeschouwers hún atleet aanmoedigen. Bij de heren was het Evert Scheltinga die zich onderscheidde van de andere favorieten. Sven Strijk uit Bodegraven, Milan Brons, Omar Brons en Stefan Overmars volgden op ruim 30 seconden. Bij de dames was het de gedoodverfde favoriete Sarissa de Vries (winnares 2017) die liet zien in Nieuwkoop weer voor de titel te gaan, de eerste dame die enigszins kon volgen was Rosanne de Boer op 1.30.

Oud parcours werd nieuw parcours
Oudgedienden herkenden de fietsroute van dit jaar als de échte oude Nieuwkoop-ronde. Mede door het grote aantal atleten werd gekozen deze route in ere te herstellen. Dat betekende dat de atleten 2 maal een ronde van 45 kilometer moesten fietsen. Tijdens het fietsonderdeel maakten Milan Brons en Sven Strijk de strijd hard, Evert Scheltinga moest zelfs even passen en liet de mannen gaan en wisselde 3 minuten later. Milan Brons liep helaas tegen een tijdstraf aan tijdens het fietsen (overigens ook broer Omar Brons, ze stonden zelfs nog even samen in de strafbox), waardoor Sven Strijk met een ruime voorsprong kon beginnen aan de halve marathon die nog afgelegd moest worden. Bij de dames gaf Sarissa de Vries gas op de fiets en Marleen Honkoop (winnares 2016) en Els Visser volgden op ruim 5 minuten.

Winnaar Evert Scheltinga op de fiets in actie (Foto: Toon Dompeling)

Warm en zomers
Het looponderdeel, 4 rondes van ruim 5 kilometer, bleek voor veel atleten te ‘zomers’ waardoor ze de wedstrijd vroegtijdig moesten staken. Zo ook leidster bij de dames, Sarissa de Vries, die in de 2e loopronde door de hitte werd bevangen. Hierdoor kwam de weg vrij voor Marleen Honkoop. Ze wist Els Visser achter zich te houden, waardoor Marleen na een tweede plaats vorig jaar, dit jaar op het hoogste podium plaats mocht nemen. Jorieke Castelijn maakte het podium compleet.

Sven Strijk moest zijn sterke fietsonderdeel bekopen tijdens het lopen. Hij zakte uiteindelijk terug naar plaats 6. Na 2 looprondes was het Evert Scheltinga die de leiding overnam en niet meer los liet. Milan Brons, had na zijn tijdstraf van 5 minuten, genoeg vechtlust om zeer sterk te lopen en daarmee het zilver te pakken. Stefan Overmars werd derde.

De nummers 1, 2 en 3 bij de dames en heren op het erepodium (Foto: Toon Dompeling)

Lokale winnaars en trio’s
Pascal Valentijn (30e) en Liane van Egmond (16e) waren de beste atleten uit de gemeente Nieuwkoop. Beiden gaven na de finish aan dat de wedstrijd erg zwaar was, maar dat ze tevreden terugkijken. Het snelste team van atleten die de wedstrijd in estafettevorm aflegden (trio’s), was het team ‘Refresh Media 1’. Teamlid Bram Hoogervorst zette de snelste zwemtijd neer. Sander Eijs moest op de fiets iets van de voorsprong vrijgeven, maar Brent Pieterse zorgde er met het looponderdeel dat de winst veilig gesteld werd.

De organisatie kijkt terug op een hele mooie dag, waar zij dankzij de inzet van vele vrijwilligers en sponsoren een mooi evenement heeft neer weten te zetten. Positieve reacties van atleten over het nieuwe parcours geven voldoende energie voor de organisatie van een 37e editie.