Even een weekje bibberen

Regio – Het weekend verloopt zonnig en koud. Daarna wordt het nog kouder met een serie ijsdagen en kans op strenge vorst in de nachten. Maar … met een dikke week is de “ijstijd” daarna waarschijnlijk alweer voorbij.

Vandaag (vrijdag) is het zonnig en droog met in het uiterste noorden mogelijk een wolkenveldje. Er komt steeds koudere lucht ons land binnen en de (noord)oostenwind zorgt voor gevoelstemperaturen onder het vriespunt. De thermometer komt met waarden tussen 2 en 4 graden.

In de nacht naar zaterdag is het helder en daalt de temperatuur snel. In Zeeland en op de Wadden vriest het licht met -2 tot -5 graden. In het binnenland vriest het op grote schaal matig met minima van -6 of -7 graden.

Zaterdag wordt een prachtige winterdag: zonnig en droog. In het uiterste noordoosten kan wat bewolking vanuit Duitsland binnenkomen. De temperatuur stijgt in de middag naar 2 graden op de Wadden tot 5 in het zuiden. Door die ijzig koude oostenwind lijkt het veel kouder. In de nacht nar zondag kan het kwik tot wel -8 graden dalen.

Zondag is het zonnig en koud met een middagtemperatuur die nauwelijks boven het vriespunt uitkomt. Daarmee is het beduidend kouder dan normaal eind februari. Gemiddeld is het in deze tijd van het jaar ‘s nachts 0 graden en overdag 7. Er staat daarbij een koude (noord)oostenwind. In de avond neemt op de Wadden de bewolking en kans op een sneeuwbuitje toe.

Maandag t/m donderdag wordt het pas echt bijzonder koud. Het vriest dan matig tot lokaal streng met -8 tot -11 graden. Langs de Zeeuwse wateren en op de Wadden is het -4 tot -7 graden. De middagtemperatuur ligt rond -1 of -2 graden in het binnenland en +1 graad in het zuidwesten.

Vanaf volgende week vrijdag wordt de verwachting onzeker. Sommige weermodellen laten het koude en zonnige winterweer aanhouden in de eerste week van maart. Andere weermodellen laten de kans op (winterse) neerslag toenemen. De vorst neemt dan af in de nachten en overdag wordt het een graad of 4.

Bron: weeronline