Even doorbijten en plu mee

Regio – Na een druilerig weekend gaan we nog even zo door. Later in de week zal het lenteweer waarschijnlijk terugkeren.

wolken1

Vandaag, maandag, wanneer de officiële lente begint, laat de zon zich niet of nauwelijks zien. Vanuit het westen trekt een regengebied over het land, dus dat betekent dat de paraplu of regenjas weer hard nodig is. Het is zeker niet koud met maxima tussen 11 graden op de Wadden en 14 in het zuiden. Toch maakt de matige tot krachtige zuidwestenwind het voor het gevoel frisser. Op de stranden aan de westkust kan soms zelfs een harde wind komen te staan, 7 Bft.

In de avond wordt het in het noordwesten droger en klaart het op. In de nacht naar dinsdag gebeurt dat op meer plaatsen in het westen en noorden. Dieper landinwaarts blijft het bewolkt en regenachtig. Het koelt af naar 6 graden in het noorden tot 9 in het zuiden. Vooral aan zee blijft het stevig doorwaaien.

Dinsdag hebben we te maken met een tweedeling. Vanuit het westen stroomt koudere en drogere lucht ons land binnen. In de westelijke helft van het land schijnt de zon flink en komen stapelwolken voor, lokaal ontstaat daaruit nog een bui. Met 9 of 10 graden is het frisser dan de afgelopen dagen en door de stevige westenwind voelt het nog een stuk kouder aan. In het (zuid)oosten blijft het tot ver in de middag bewolkt met geregeld regen of motregen. Later op de middag kan ook daar de zon doorbreken. Met 11 graden is het wel iets zachter.

Woensdag tot en met vrijdag wordt het rustig voorjaarsweer. We krijgen te maken met een hogedrukgebied, daardoor gaat de wind flink afnemen en naar het noordoosten draaien. De zon schijnt van tijd tot tijd en op een enkele bui na blijft het droog. De temperatuur ligt rond normaal met 10 graden op de Wadden en 12 in het binnenland. Vrijdag wordt het een paar graden warmer. De nachten verlopen fris met op veel plaatsen lichte vorst (aan de grond).

In het weekend wordt het waarschijnlijk lenteachtig. Het lijkt er nu op dat het op de meeste plaatsen droog is met ook geregeld zon. Met uitzondering van het uiterste noorden loopt de temperatuur op naar 15 graden. In het zuiden kan het zelfs 18 graden worden! Of het lenteweer ook aanhoudt tot na het weekend is nu nog onzeker.

Bron: weeronline