Estafette-marathon One en Only ‘CopaKuilBana’ één groot Olympisch feest!

Roelofarendsveen – Een heus Olympisch vuur, het hijsen van de Olympische vlag, het Wilhelmus en het startschot. Dat was de openingsceremonie voor de veertiende One en Only estafette- marathon, getiteld CopaKuilBana, die als thema refereerde aan de Olympische Spelen in Brazilië. Niemand minder dan Olympisch zwemster Femke Heemskerk, geboren in de gemeente Kaag en Braassem, kwam op zaterdag 17 september het Olympisch vuur ontsteken en het startschot geven voor de One en Only.

marathon

Winnaar Dennis van Berkel

Het parcours van de One en Only, een hardloopwedstrijd van 42.195 meter, start en eindigt elk jaar op een andere locatie, dus een ander One en Only traject. De route van de CopaKuilbana ging maar liefst zeventien keer door de burgemeesterswijk in Oude Wetering, ook wel bekend als De Kuil. Van de Zuidschans naar de Vostersstraat over privéterrein richting de Plantage naar Veerstraat, waarna de weg verder ging achterlangs Jachthaven De Gekroonde Brasem. Hierna kwamen de deelnemers terug in de Kuil om de weg te vervolgen.

De buurtbewoners waren dagen voor de start al in de weer hun buurt te versieren. Slingers, ballonnen, palmbomen, waslijnen met fleurige kleding en bikini’s, vlaggetjes en zelfs de Olympische ringen ontbraken niet. Tezamen met zon, vrolijke muziek, enthousiaste deelnemers was het voor de buurtbewoners en toeschouwers een waar feest, dat na de prijsuitreiking nog even door ging, her en der vergelijkbaar met de feesten zoals in het Holland Heineken House.

De strijd tussen de heren leek in eerste instantie tussen Dennis van Berkel en Martien Kerkvliet te gaan. Dennis won de One en Only nu alweer voor de tiende keer, dit maal in 3.15.53 en ging er met het goud vandoor! Zilver was er voor Martin Kerkvliet met 3.38.50 en brons voor Moshood Giwa die als derde finishte in 3.43.02.

Bij de dames was het goud voor Linda Major uit Engeland in 5.01.28. Linda was de enige vrouwelijke deelneemster die de marathon individueel aflegde en kreeg voor haar prestatie dan ook goud, zilver en brons overhandigd.

Corredores de Castello kwam als snelste team over de streep, in 2.33.48, team De verlossers in 2.35.01 en team CoopaTroopa’s in 2.40.41.

De deelnemers kwamen in de mooiste creaties naar de start, waarbij met name het team Cool Runnings opviel. Dit bobsleeteam, is er dan ook met het goud van doorgegaan bij de best verklede teams. Respect voor de vier mannen die ondanks het warme weer, de gehele afstand hebben afgelegd in schaatspak, een zwart geschminkt gezicht en motorhelm op het hoofd. Zij kwamen al bobsleeënd over de finish in een badkuip. Bart Bananos et son Dole Mina’s ontving zilver en Team RUSSIA kreeg brons overhandigd.

Het prijzenpakket bestaande uit een goud, zilver of bronzen chocoladebeeld van Christus de Verlosser, en verder in de kleuren groen en geel; een orchidee, bretels en bloemen werden door de organisatie op de podiumwagen uitgereikt. Deze hadden zich hiervoor speciaal in de Braziliaanse stijl gekleed, een prachtige groene broek/rok en bijpassend geel jasje. Nadat de prijzen overhandigd waren klonk nogmaals het Wilhelmus.

De One & Only sponsort elk jaar een goed doel in de gemeente, dit jaar Stichting Geef Gehandicapten Kans (StGGK) en Dementievriendelijk Kaag Braassem. Later dit jaar zal het bedrag bekend worden gemaakt.

Op de volgende One en Only hoeven we dit keer geen jaar te wachten. Op vrijdag 30 december staat de vijftiende editie gepland. De inschrijving hiervoor start in oktober, verdere info volgt binnenkort op de site.
Nagenieten: www.oneenonly.nl

Artikel bron: Plantaris