Enthousiaste kinderen werken aan groene speelplaats Brede school

Hoogmade – De aanleg van het nieuwe, groene speelplein van de Brede School in Hoogmade groeit gestaag! De  afgelopen weken zijn er bergen werk verzet. Jong en oud hebben zich op verschillende dagen en tijdstippen ingezet om het schoolplein te vergroenen!

Twee weken geleden is er door leerlingen uit de hoogste groepen een aanplant marathon gehouden. Zij hebben ervaring opgedaan met het planten van verschillende soorten; heggen, bodembedekkers, struiken en zelfs fruitbomen. Dit alles gebeurde onder leiding van de echte hovenier: Eric. Om de bijna dertig leergierige en enthousiaste kinderen te begeleiden kreeg hij hulp van een aantal ouders, opa’s en een buurman Frans.

Na een uurtje werd er van groep gewisseld en mochten 28 andere kanjers praktijkervaring opdoen. Geweldig om te zien hoe graag die kinderen helpen om hun schoolplein nog mooier te maken. Ze dragen bij en dat geeft ze een soort eigenaarschap. Ze zijn zich nog meer bewust van hun omgeving en de moeite die er voor gedaan is. Ze mogen trots zijn op hun bijdrage en zullen er vast meer zorg voor dragen.

In het daaropvolgende weekend werd er op zaterdag door een handvol volwassenen geholpen. Een boom werd in plakjes gezaagd voor mooie stapstenen. Het laatste grind werd ingeharkt en nog meer planten werden gepoot.

Donderdag 15 november mochten de leerlingen van groep 4 en 5 ook aan de slag. Ook zij mochten gaan poten. Het was voor hen een grotere uitdaging dan hun meer ervaren schoolgenoten maar hun plezier deed niet onder voor dat van de anderen! De kinderen hebben een mini-tuin gemaakt van oude kaastonnen. Heel toepasselijk natuurlijk voor een boerderijtuin…

Het insectenhotel kreeg een complete make-over en staat hun als een huis. Een prachtig dak en een diversiteit aan materialen om het op te vullen. De eerste en de nog toekomstige bewoners zullen zich er vast heel erg in thuis voelen.

Het laatste plantmateriaal ging zaterdag 17 november de grond in. Er waren weer drie generaties aan het werk. Wat bijzonder eigenlijk dat het zo gaat. Het is echt een uniek project: met minimale middelen en grote verbondenheid wordt in Hoogmade door een groepje vrijwilligers een fantastisch, duurzaam, groener, uitdagender en gezonder speelplein aangelegd. Het lijkt zon gewoon en vanzelfsprekend maar dat is het zeker niet…

Donderdag 22 november, is er een echte berg verzet! Vanochtend werd liefst 50 kubieke meter houtsnippers afgeleverd. Het fietspad aan de Schoollaan was bedolven! Met man en macht is er vanaf dat moment met kruiwagens geracet om de snippers op de goede plekken te krijgen. Een compleet team van leerlingen, ouders, opa’s, directeur, conciërge en enkele leerkrachten heeft de klus geklaard. Hier en daar zelf zweetpareltjes maar bovenal blijde gezichten. Wat een plezier kun je beleven aan de handen uit de mouwen steken in de buitenlucht!

Zaterdagochtend 24 november werd er gewerkt aan de zandbakken. De voorbereidende werkzaamheden er woensdag al getroffen. Wat fijn dat er even een klein kraantje was om wat uit te graven. Er werden paaltjes gezaagd, de paaltjes daarna de grond in gingen. Ook werd het fietsenhok gemonteerd. De volgende stap kan nu worden gezet: de keuring. Na officiële goedkeuring kan er naar hartenlust gespeeld gaan worden. De kinderen staan te popelen.