Eerst fris, dan grijs en daarna wisselvallig

Regio – Vandaag trekken en enkele buien over, vannacht wordt het erg fris, maar in de loop van het weekend wordt het wisselvallig weer.

wolken1

Vanochtend is het kouder dan we de afgelopen tijd gewend zijn, met op veel plaatsen een gevoelstemperatuur onder het vriespunt. Vooral over het zuiden en zuidwesten trekken enkele buien en daarbij is kans op wat hagel. In de rest van het land komen minder buien voor, met een afwisseling van zon en wolkenvelden. De westen- tot noordwestenwind is zwak tot matig in het binnenland. Aan de kust is de wind matig tot vrij krachtig.

Vanmiddag trekken nog een paar lichte buien over het land. Verder zijn er wolkenvelden en zonnige perioden. Het wordt 7-8 graden bij een overwegend matige noordwestenwind. Als je een bui treft is het behoorlijk fris, want de gevoelstemperatuur ligt vanmiddag tussen 2 en 5 graden. Later in de middag maakt vooral het zuiden nog kans op een bui en klaart het in het midden en noorden vaker op.

Vanavond kan nog een enkele bui over het zuiden trekken, maar daarna blijft het droog. Er zijn heldere perioden en de temperatuur daalt naar een paar graden. Komende nacht maken vooral het noordoosten en oosten kans op een graadje vorst. Hierdoor kan plaatselijke gladheid door bevriezing ontstaan. In de rest van het land daalt de temperatuur naar een enkele graad en is op een enkele brug kans op gladheid. In de loop van de nacht neemt vooral in het noorden en noordwesten de bewolking toe.

Morgen begint de dag koud met gevoelstemperaturen onder het vriespunt. Het is overwegend bewolkt met op de Wadden kans op een beetje regen. In de loop van de ochtend neemt in het noorden, midden en westen de kans op regen toe. In het zuidoosten blijft het nog een tijd droog en kan de zon soms doorbreken.

In de middag zijn er in het noorden perioden met regen. In het zuiden zijn er droge perioden met zo nu en dan wat lichte regen. De zuidwestenwind is matig in het binnenland tot vrij krachtig in de kustprovincies. Aan de kust staat een krachtige tot harde wind. Het wordt 6 graden in het noordoosten tot 9 in het zuidwesten.

In de avond verandert er weinig en zijn er perioden met regen. In de nacht neemt de neerslag af, maar echt droog wordt het niet. Bij een doorstaande wind koelt het nauwelijks af en de minima liggen tussen 5 en 7 graden.

Zondag start de dag grijs en vooral in het noordoosten valt zo nu en dan valt er wat lichte regen. In de middag is het op een enkel spatje na droog en kan op sommige plaatsen de zon even doorbreken. Met 8-10 graden in het noorden en 10-11 graden in het midden en zuiden is het behoorlijk zacht. Ook dan staat er een matige tot (vrij) krachtige zuidwestenwind.

Maandag neemt de neerslag vanuit het westen toe en de middag en avond verlopen ronduit nat. Het blijft zacht met 8-9 graden aan de noordwestkust en in het binnenland is kans op maxima van 11-12 graden.

Dinsdag wordt nog een grijze en natte dag met 6 tot 9 graden, maar de dagen daarna is het licht wisselvallig met wolkenvelden, enkele buien en tussendoor soms zon. De middagtemperatuur stijgt later in de week naar 8 tot 11 graden.

Bron weeronline