Een wereld aan ontdekkingen in de bibliotheek

Roelofarendsveen – In 2015 introduceerde Bibliotheek Rijn en Venen het eLAB: een plek waar kinderen en volwassenen alles te weten komen over moderne media. Zo leren ze er bijvoorbeeld hoe een 3D-printer werkt of hoe je een eigen website bouwt. Na een succesvol jaar gaat het eLAB on tour en is de hele maand november te bezoeken in de Bibliotheek in Roelofarendsveen , Wilgenstraat 38.

 

copy-of-dash_right34_xl

Programmeerbare robot Dash

Unitleider Taal en mediaontwikkeling Rowan Huiskes vertelt tevreden over de uitbreiding van de activiteiten: “Met het eLAB willen we kinderen en volwassenen in de gemeente Kaag en Braassem mediawijs maken en hen voorbereiden op het leven met moderne media. Deze gaan  een steeds grotere rol spelen in de 21e eeuw. In het eLAB komen mediawijsheid, leesbevordering en vaardigheden om met deze nieuwe media om te gaan samen. “

E-Genius
Het eLAB beschikt over getrainde medewerkers die bezoekers wegwijs maken. E-Genius en mediacoach Britt van Teijlingen aan het woord: “In het eLAB draait het allemaal om ervaren en ontdekken. Er staan altijd e-Geniuses klaar om de techniek uit te leggen, maar uiteindelijk gaan de deelnemers echt zélf iets maken. Hierbij kan je je fantasie op de vrije loop laten gaan voor bijvoorbeeld een 3D-ontwerp, een game of een film!”

Zelf films maken en apps bouwen
In het eLAB kunnen bezoekers zelf films maken met een green screen en leren hoe zij games, websites, computers en apps kunnen bouwen. Ook kunnen zij zien en ontdekken hoe bijvoorbeeld een 3D-telefoonhoesje geprint wordt of hoe een robot opdrachten uitvoert.

Leren met LEGO
In het eLAB kunnen kinderen ook terecht voor LEGO Education: hierbij leren kinderen spelenderwijs problemen op te lossen. Door te bouwen met LEGO, wordt ingewikkelde materie visueel en daardoor duidelijker. Zo kunnen kinderen met de hele klas bijvoorbeeld het verhaal uit een boek nabouwen met LEGO en het verhaal in een chronologische volgorde zetten. Dit is niet alleen leerzaam, maar ook nog eens heel erg leuk.

De hele maand activiteiten
Op woensdagmiddag en zaterdagmorgen is het eLAB open om van alles te ontdekken. Kinderen en volwassenen kunnen zich individueel aanmelden. Groepen en scholen zijn ook van harte welkom, ook buiten de reguliere openingstijden van de Bibliotheek. Met de komst van het eLAB naar Roelofarendsveen ondersteunt en adviseert de Bibliotheek scholen bij innovatie en ontwikkeling. De moderne media spelen in de 21ste eeuw een steeds grotere rol en techniek zal een vast onderdeel van de schoolvakken binnen het basisonderwijs worden. Alle 7.000 basisscholen in Nederland zullen in 2020 wetenschap en technologie aanbieden.

Aanmelden via de website
Iedereen kan zich nu al aanmelden voor de verschillende activiteiten in het eLAB via elab-alphen.nl.

Artikel bron: Bibliotheek Rijn en Venen