Een kijkje achter de schermen van TenneT

Kaag en Braassem – Tijdens de Dag van de Bouw stelde ook  TenneT TSO B.V. en de bam hun deuren open voor het publiek. Zij werken aan de aanleg van de 380 Kv hoogspanningsverbinding tussen Beverwijk en Bleiswijk, de Randstad 380 kV Noordring.

Om het publiek een kijkje achter de schermen te geven was het Informatiecentrum in de Bospolder op de rand van de gemeente Kaag en Braassem en Leiderdorp de plek om te zien welke machines en materieel er wordt gebruikt bij de aanleg. Er was flinke belangstelling. Aan de kinderen was ook gedacht door het inrichten van een speciale kinderhoek. Er was een bibberspiraal en er konden proefjes gedaan worden die alles te maken hadden met elektriciteit.  Ook  was er de gelegenheid om van de toren van het informatiecentrum te abseilen.

Met een bustour werd gependeld langs de bouwlokaties in de regio. Daar kon men zien wat er allemaal bij komt kijken bij de aanleg van het hoogspanningstracé.  De hoogste windtrack mast en de manier hoe een ondergrondse kabel in de grond wordt gelegd. De moeite waard om te zien wat er nodig is om in onze energiebehoefte te kunnen garanderen.

Een opstijgpunt / ondergrondse aansluiting

Planning

Martin Warmerdam van TenneT legt uit dat de aanleg wat achter op schema ligt maar dat in de zomer van 2019 het 380 kV tracé in gebruik wordt genomen. De komende maanden worden nog 6 paar pilonen (windtrackmasten) vanaf Nieuwe Wetering tot de N445 bij het composteringsbedrijf geplaatst. Na de zomer worden 6 paar masten geplaatst vanaf het opstijgpunt aan de Achterweg tot het Ghoybos. In de oksel van de A4 afslag Leiderdorp wordt op dit moment wegwerkt aan de fundatie van de laatste masten. Het landschap krijgt totaal een andere invulling en aanzicht en dat wordt in de toekomst nog meer vanwege de energietransitie.

Auteur: Job