Duoloop succesvol onderdeel van de 15e editie sprietlopen

Leimuiden – De vijftiende editie van het traditionele Sprietlopen over de Drecht in Leimuiden is zaterdag 10 juni een groot succes geworden. Dat was mede te danken aan de uitstekende weersomstandigheden. ,,Een graadje of 23 en een strakblauwe lucht, wat wil je nog meer,” aldus voorzitter Wim Buskermolen.

 spriet

De organisatie van het Sprietlopen – een samenwerkingsverband van het Oranje Comité Leimuiden en hoofdsponsor Partycentrum Keijzer – had dit jaar in de promotie extra aandacht gevraagd voor de duoloop. Daarbij lopen twee deelnemers synchroon over twee sprieten. Samen houden ze een touw vast. Het doel is hetzelfde als bij het individueel Sprietlopen; droog de overkant halen. Maar… een deelnemer die te snel loopt, trekt zijn medeloper het water in! Er deden 30 koppels mee aan het onderdeel. Buskermolen: ,,In 2016 hebben we voorzichtig geëxperimenteerd met de duoloop. Dat bleek een schot in de roos. Het is een hartstikke leuk onderdeel. Bovendien zien we het aantal ouderkind-koppels groeien. Dat belooft wat voor volgend jaar.”

Wedstrijd

De wedstrijd (droog over komen) werd dit jaar bij de jongens gewonnen door Kevin Eekelschot. Bij de meisjes werd de wedstrijd evenals in 2015 en 2016 gewonnen door Debbie van der Zee. Bij de dames ging de wisselspriet naar Roos van der Zwaan en bij de heren was het Jeroen Millenaar uit Leimuiden die met het goud naar huis. De Duoloop werd gewonnen door Donna Mooren en Xanthe van Haasteren uit Leimuiden.

 Scholenprijs

Evenals voorgaande jaren werd er ook een basisscholencompetitie gehouden. De school die verhoudingsgewijs de meeste deelnemers aan het Sprietlopen ‘levert’ kan de Sprietlopen Scholen Wisselspriet winnen. Die ging dit jaar naar basisschool De Kleine Wereld, ook de winnaar in 2014, 2015 en 2016.

 Originaliteit

De jury bestond dit jaar uit de bestuursleden van het 50 jaar jonge zwembad De Kleine Oase. Deze jury beoordeelde de deelnemers wat betreft de originaliteit van hun uitmonstering. Bij de meisjes ging  de originaliteitprijs naar Evi van Haasteren uit Leimuiden die verkleed was als nette dame inclusief hoed. Bij de jongens ging de prijs naar Jort van Diemen uit Leimuiden die als politieagent over de spriet ging. Bij de heren was niemand verkleed dus ging de prijs naar de zeerovers en duolopers Silvester Beuk en Figo Haring. Joost Lemmers uit Leimuiden kreeg de pechprijs. In de finaleronde van de jeugd werd hij iets te enthousiast door de rondslingerende wipe-outbal van de spriet gemept.

 Sprietchallenge

Om extra deelnemers binnen te halen, was dit jaar via Facebook de Sprietchallenge gelanceerd. Deelnemers moest een foto of een filmpje maken waarin ze iemand uitdaagden mee te doen aan het Sprietlopen. Dat deed de 6-jarige Youp Rijkelijkhuizen. Met hulp van zijn moeder Ellen Koot daagde hij zijn vader Jeroen uit. Dat lukt; de twee deden mee. Vader Jeroen viel echter al snel in het water maar Youp liep rustig door naar de overkant.

 Wat is Sprietlopen?

Over de Drecht liggen twee sprieten (houten palen), van oever naar oever. De deelnemers lopen over de paal naar de overzijde. Deelnemers die droog overkomen, gaan door naar de volgende ronde. Sommige deelnemers bereiken soms zo eenvoudig de overkant dat we het een stukje moeilijker voor ze maken.

 De einduitslag van 2017, allen komen uit Leimuiden

Dames

1.                 Roos van der Zwaan

2.                 Marion Eekelschot

3.                 Serana van der Zwaan

Heren

1.                 Jeroen Millenaar

2.                 Ritchie de Jong

3.                 Wouter Bos

Meisjes

1.                 Debbie van der Zee

2.                 Maud van Haasteren

3.                 Noor Jongen

Jongens

1.                 Kevin Eekelschot

2.                 Matthijs van Amelrooij

3.                 Mitchell de Lange

Duoloop

1.                 Donna Moorden en Xanthe van Haasteren

2.                 Maud van Haasteren en Debbie van der Zee

3.                 Matthijs en Gertjan van Amelrooij

Artikel bron: Piet Sprietlopen