Dertig jarig feest bij Bridge ‘86

Leimuiden – Zondag 25 september jl. vierde Bridge’86 Leimuiden haar dertigjarig bestaan.
In zijn voorwoord memoreerde voorzitter Paul de Greeve het ontstaan van de club in 1986, roemde de verdiensten van de eerste voorzitter, Peter Zwanenberg en noemde vervolgens de namen van de leden die sinds de oprichting lid zijn.
bridge-86
Twee leden vierden zelfs hun dertigjarig partnership. Vervolgens vertelde hij iets over het ontstaan van dit heerlijke kaartspel dat een combinatie is van vijf kaartspelen. De symbolen op de kaarten hebben een eigen geschiedenis. Zo zijn de “heren” genoemd naar beroemde veldheren en de vrouwen naar de deugden vastberadenheid, vroomheid, vruchtbaarheid en wijsheid alsof deze deugden slechts aan vrouwen zijn voorbehouden……
Tenslotte riep de voorzitter de leden op familieleden, buren of kennissen enthousiast te maken voor de bridgecursus die in januari 2017 van start gaat.
Daarna werd er natuurlijk gebridged maar nu op een bijzondere manier. De leden van de Technische Commissie kozen voor het winst en verlies model: ieder bridgepaar kreeg aan het begin € 5000, – (!) aan nep geld in een enveloppe. Na ieder spel moest er worden afgerekend. Een manche in harten of schoppen bracht afhankelijk van de kwetsbaarheid goed geld op: 420 of 620 Euro wisselde snel van eigenaar. Met een slem waande men zich snel rijk. Wanneer een contract down ging moest er ook – soms flink – betaald worden. Zelden hebben wij mensen zo gretig geld zien tellen. Na afloop van de jubileumdrive bleek bij het inleveren van de enveloppen dat ook hier de inkomensverschillen tussen rijk en arm groot waren. Enkele paren hadden bij het begin diep in de “enveloppe” moeten tasten en kwamen deze eerste uitgaven moeilijk te boven. Zo niet Gré en Oscar Franse en Gerda en Ed Kilian. Deze twee paren kwamen met grote winst als rijksten en dus als winnaars uit de bus.

De vrolijke noot werd verzorgd door Theatergroep A3, die op ludieke wijze het gezellige festijn tweemaal kwam “onderbreken”. Drie dames met veel toneelervaring hebben elkaar gevonden: sinds 2004 vormen Anita, Anke en Annie een hilarisch trio en trekken met hun meezingtheater door het land. Zij stellen zich ten doel de mensen te vermaken en een onbezorgde glimlach op de gezichten te toveren. En daarin slaagden zij volledig. Met bekende liedjes en pakkende muziek nodigde A3 de leden niet alleen uit om mee te zingen maar ook om een – zij het – bescheiden dansje te wagen.
‘s Avonds genoten de bridgers van een heerlijk warm buffet verzorgd door de fa. Keijzer. Kortom, het was een gezellige middag en avond.

Artikel bron: Bridge '86