De Rijksoverheid start campagne voor uitdelen jodiumtabletten

Kaag en Braassem – De Rijksoverheid verspreidt tussen 10 en 24 oktober a.s. jodiumtabletten aan jongeren tot 18 jaar. Zwangere vrouwen vallen ook in de doelgroep, zij krijgen vanaf deze datum informatie van hun verloskundige of gynaecoloog. De Rijksoverheid houdt hierbij rekening met 2 zones: 20 km rond een kerncentrale en 100 km rond een kerncentrale.

Bijna alle gemeenten in de regio Hollands Midden liggen in het gebied 100 km rond de kerncentrales in Borssele (Zeeland) en/of Doel (België). Noordwijkerhout, Lisse en Hillegom vallen buiten de 100 kilometer zone. In deze drie gemeenten worden geen jodiumtabletten verspreid. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Waarom krijg ik jodiumtabletten?

De Rijksoverheid wil dat Nederland zo goed mogelijk is voorbereid op een eventueel ongeval met een kernreactor (een stralingsincident). De kans op een kernongeval is zeer klein. Kernreactoren moeten aan strenge veiligheidseisen voldoen. Omdat kernongevallen zich niet aan lands- en regio grenzen houden, heeft Nederland de zones aangepast waarbinnen mensen over jodiumtabletten moeten beschikken. Bij een kernongeval kan radioactief jodium vrijkomen. Jodiumtabletten voorkomen dat het lichaam radioactief jodium opneemt.

Meer informatie?

Wilt  u meer weten kijk dan op de website www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl. Daar vindt u ook antwoord op veel gestelde vragen. Heeft u andere vragen, dan kunt u deze stellen aan het ministerie van VWS op telefoonnummer: 1400.

Meer informatie over straling vindt u op de website van Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS).

Artikel bron: Gem. KenB