Cursus om Bonaken voor het nageslacht te behouden

Leimuiden – De Stichting Bonaken Nederland introduceert een Bonaken-opleiding om het kaartspel voor het nageslacht te behouden. Op de zaterdagen 14, 21 en 28 oktober worden in Café Keijzer te Leimuiden drie cursusbijeenkomsten gehouden. Docenten van de Stichting Bonaken Nederland nemen de aspirant-Bonakers dan twee uur lang bij de hand. De bijeenkomsten duren van 16:00 tot 18:00 uur. Aspiranten kunnen zelf kiezen hoeveel bijeenkomsten ze willen bijwonen. Tijdens de drie cursusmiddagen worden de grondbeginselen van het Bonaken spelenderwijs onderwezen. De korte cursus moet de aspiranten klaarstomen voor het 18e Nederlands Kampioenschap Bonaken dat zaterdag 4 november in Leimuiden wordt gehouden.

Het kaartspel Bonaken prijkt sinds dit jaar op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland. De Stichting Bonaken Nederland heeft het spel voorgedragen om er zeker van te zijn dat de spelregels – de ziel van het spel – tot in lengte van jaren gekoesterd, beschermd en geconserveerd worden. In het kader van deze aanwijzing worden de komende jaren allerhande acties opgezet om het kaartspel onder de aandacht van Nederlandse bevolking en jongere generaties te brengen.

bonaken (Small)

‘Alleen al bij Café Keijzer in Leimuiden wordt al 100 jaar gebonaakt, en misschien wel veel langer. We zijn het de generaties die ons voor gingen verschuldigd deze prachtige traditie in ere te houden maar ook gaandeweg over te dragen aan volgende generaties. De erkenning van Bonaken als immaterieel cultureel erfgoed is een geweldige steuntje in de rug,’ aldus Wim Buskermolen, de voorzitter van de Stichting Bonaken Nederland.

Wat is Bonaken?

Bonaken is een uniek spel. Overal in Nederland zijn de regels anders maar op het Nederlands Kampioenschap gelden de regels van de Stichting Bonaken Nederland. Die spelregels zijn terug te vinden op de website www.bonaken.nl Deelnemers uit bijna alle Nederlandse provincies komen op zaterdag 4 november naar Leimuiden om mee te doen aan het NK. Ieder jaar trekt het kampioenschap ongeveer 125 deelnemers. Deelname staat open voor iedereen. Inschrijven kan via www.bonaken.nl

Artikel bron: Stichting Bonaken Nederland