Conciërge Alex heeft zijn plek gevonden

Hoogmade – Vanaf het moment dat Alex vanwege zijn beperking in het begeleidwonenproject van ‘s-Heerenloo, onderdeel van het Komplan, kwam te komen z’n 13 jaar geleden is hij al snel in contact gekomen met basisschool ter Does. Want ja het was best belangrijk dat de bewoners integreerden in de Hoogmase gemeenschap en dat ieder zich op eigen niveau nuttig kon maken. Iedereen is het er over eens dat  dat bij Alex prima is gelukt.

Na de eerste kennismaking op ter Does is Alex niet meer weggegaan. Directeur Kees Hagenaars: ‘het was natuurlijk in het begin best lastig voor de school en Alex. We wisten weinig van wat hij kon en waar hij zich ook goed bij voelde. Vier dagen in de week is Alex op school. We zijn gewoon met hem gestart en met vallen en opstaan kwamen we er achter dat hij veel meer in zijn mars had dan gedacht. Alex is een graag geziene conciërge voor iedereen. Het praten is soms moeilijk voor hem maar met geduldig luisteren kom je heel ver.’

Alex is nu 12,5 jaar bij de school en dat mocht niet ongemerkt voorbij gaan. Dus is er een volledig dagprogramma gemaakt met Alex in het middelpunt. Bij het bezoek van alle klassen wordt Alex bedolven onder kleurplaten en traktaties van de kinderen. En Alex ondergaat het met een brede grijns zoals gewoonlijk, hij is altijd goed gemutst. Bij binnenkomst van de kinderen in de school geeft hij ze graag een  hand. Als de deurbel gaat heet Alex je welkom en ook is hij de man die de muziek bediend en verdere hand- en spandiensten verricht. Tussen de middag het hebben de leerkrachten een gezamenlijke lunch geregeld met Alex aan het hoofd van de tafel, zijn lachend gezicht spreekt boekdelen.

Voor de leerkrachten en Kees Hagenaars is het duidelijk. Alex heeft een toegevoegde waarde binnen de school. Hagenaars: ‘eigenlijk zou elke school een Alex moeten hebben.’Daar is zijn persoonlijke begeleider Van Vliet het van harte mee eens. Over nog eens 12,5 jaar is er vast weer een feestdag voor Alex.

 

Auteur: Job