Braassemermeer als energiebron

Kaag en Braassem – Water is het nieuwe gas, daarmee kondigde architect Miel Karthaus zijn presentatie aan over: Warmte waar haal je het vandaan, op uitnodiging van de gemeente en het duurzaamheidsplatform. De 25 aanwezigen in het gemeentehuis werden ge├»nspireerd om totaal anders tegen de huidige manier van verwarmen aan te kijken, je kunt er ook water voor gebruiken.

braassemermeer

Karthaus liet de aanwezigen eerst zien hoe de ontwikkeling is gegaan met het verwarmen van onze gebouwen en hoe de verwarmingsketel zijn intrede deed en verder is ontwikkeld als hoofdverwarming van onze gebouwen en woningen. De immense uitstoot van CO2 met als gevolg de opwarming van de aarde en de aardbevingen in Groningen heeft ervoor gezorgd dat we daar anders naar moeten kijken en mee omgaan. Het toverwoord is nu, LT-verwarming (lage temperatuur). Zorg ervoor dat je een regelmatige (water)temperatuur binnen handbereik hebt en je kunt je woning zonder gas verwarmen. En wat wil je nog meer, de Braassemermeer ligt dichtbij, haal daar je energie uit, het heeft een enorme potentie, was zijn pleidooi.

Je hoeft voor een energieneutrale woning geen 50.000 euro te investeren. Door je woning van LT-verwarming te voorzien met gebruik te maken van oppervlakte water wat met een relatief kleine warmtepomp wordt verwarmd naar 25 a 30 graden kan de woning op temperatuur gehouden worden. Alleen wanneer het extreem koud (-10) wordt, enkele dagen per jaar, is bij verwarmen met de ketel noodzakelijk. En hoe leuk is dat, je kWh verbruik neemt wel toe maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door bijna geen gasverbruik. Volgens Karthaus de oplossing om de bestaande woningen energieneutraal te maken. Een mooie uitdaging voor alle woningeigenaren.

Wilt u meer info: info@duurzaamheidsplatformkaagenbraassem.nl

 
Auteur: Job Grovenstein