Botulisme type C vastgesteld in gemeente

Kaag en Braassem – Bij de eend die de gemeente voor onderzoek naar het laboratorium heeft gestuurd is botulisme type C vastgesteld. Dat is niet gevaarlijk voor mensen, maar wel voor huisdieren.

Inmiddels zijn op veel plekken in de gemeente dode of zieke dieren uit het water gehaald. Het advies om contact met open water te vermijden blijft hierdoor van kracht.

Botulisme
Als het lange tijd warm weer is, kan er botulisme voorkomen. Botulisme komt vooral voor in ondiep water zonder waterplanten. Het gif van de botulismebacterie kan de spieren van vissen en watervogels verlammen. Kadavers van deze dieren zijn een bron van besmetting. Vermijd daarom contact met dode dieren en het water waarin zij drijven. Dit geldt ook voor uw hond of andere huisdieren.

Wat kunt u doen?
Ziet u dode watervogels of vissen in het water? Of ziet u een verzwakte eend, vogel of zwaan op de kant zitten?

vermijd contact met het water, raak de dieren niet aan en probeer ook te voorkomen dat huisdieren in contact komen met het water
meld dode dieren in het water of verzwakte dieren op de waterkant via www.kaagenbraassem.nl/melding of bel het gemeentehuis via 071 332 72 72, tijdens kantooruren; buiten kantooruren kunt u de storingsdienst van de gemeente bellen op 06 51 50 85 63; het dode of zieke dier wordt dan opgehaald.
Zwemmen? Doe dat op de officiƫle zwemplekken
Met het warme weer is het heerlijk verkoeling te zoeken in buitenwater. Wij adviseren u om dan te kiezen voor de officiƫle zwemlocaties in de gemeente.

Artikel bron: Gem. KenB