Bonaken Immaterieel Cultureel Erfgoed

Kaartspel op lijst tradities die niet verloren mogen gaan

Leimuiden – Het kaartspel Bonaken krijgt een plek op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Dat is vandaag bekend gemaakt door Ineke Strouken, de directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. De aanvraag was gedaan door de Stichting Bonaken Nederland te Leimuiden; de organisator van het jaarlijkse Nederlands Kampioenschap Bonaken op de eerste zaterdag van november.

Volgens het kenniscentrum is het ‘duidelijk’ dat Bonaken ‘meer is dan alleen een spelletje’. Bonakers zijn zich er volgens Ineke Strouken van bewust ,,dat Bonaken al 100 jaar van generatie op generatie wordt doorgegeven’’. ,,Het organiseren van het NK zorgt voor het nog verder samenbinden van de spelers in Nederland en het kweken van bewustzijn van het belang van de traditie’’, aldus Ineke Strouken. Het Kenniscentrum is verder vol lof over het streven van de Stichting Bonaken Nederland jongeren actief kennis te laten maken met de sport door middel van cursussen en het opzetten van een opleiding via YouTube.

De Stichting Bonaken Nederland is sinds 2000 actief bezig met de promotie en bescherming van het spel Bonaken. Dat doet de stichting onder meer door de spelregels te beheren en één keer per jaar het Nederlands Kampioenschap te organiseren. ,,Alleen al bij Café Keijzer in Leimuiden wordt al 100 jaar gebonaakt, en misschien wel veel langer. We zijn het de generaties die ons voor gingen verschuldigd deze prachtige traditie in ere te houden maar ook gaandeweg over te dragen aan volgende generaties. De erkenning van Bonaken als immaterieel cultureel erfgoed is een geweldige steun in de rug,’’ aldus Wim Buskermolen, de voorzitter van de Stichting Bonaken Nederland. ,,Bonaken brengt generaties samen, op het Nederlands Kampioenschap zitten mensen van boven de 70 en rond de 20 met elkaar te bonaken.’’

Wat is Bonaken
Bonaken is een uniek spel. Overal in Nederland zijn de regels anders. Zo wordt op de begane grond van Café Keijzer op de Leimuidense wijze gebonaakt, terwijl op de eerste verdieping (op de biljartzolder) op zijn Rijnsaterwouds wordt gebonaakt. Niet onbelangrijk om te weten hoeveel punten er dan boven een zwabber uitgaan. Het spel draait om de verliezer, want die moet een rondje geven. Je speelt het aan de bar, waarbij het aantal spelers en het aantal kaarten dat aan het spel meedoet varieert.