Blik, drinkverpakkingen en plastic in 1 zak vanaf 1 januari

Naast drinkverpakkingen en plastic mag vanaf 1 januari blik ook bij het plastic afval worden ingezameld. Blik is beter te recyclen als het samen met het plastic wordt opgehaald. Met het recyclen van blik besparen we ontzettend veel energie (95%) dat nodig is voor het maken van nieuw aluminium en nog eens 70% energie bij de productie van staal.

Het liefst recyclen we alle verpakkingen, want dat is goed voor het milieu. Tenslotte wordt afval gebruikt als grondstof in plaats van dat er nieuwe (fossiele)grondstoffen moeten worden aangesproken. Op deze manier blijft er grondstof over voor de toekomstige generaties. En komt er minder plastic in de natuur terecht zodat dieren in schoon water kunnen rondzwemmen. Gerecycled plastic komt terug in bijvoorbeeld saus- en frisdrankflessen, kratten, tennisballen en speelgoed. Het blik wordt onder andere gebruikt voor nieuw verpakkingsmateriaal. Zo werken we samen aan een leefbare wereld voor mens en dier.

Naast plastic verpakkingen en drinkpakken mag vanaf 1 januari blik dus ook bij het plastic afval.

Wél aanbieden in de oranje Plastic Heroes zak
Plastic:
plastic flessen, flacons, bekers, kuipjes, plastic tubes, potjes, deksels, zakken en folies. Plastic flessen hoeven niet uitgespoeld te zijn, maar wel leeg. Plastic doppen mogen op de flessen blijven zitten.
Metaal:
frisdrankblikjes, blikjes van honden- en kattenvoer, soep- en groenteblikken, metalen deksels, tubes en doppen, aluminium schaaltjes en bakjes. Verpakkingen hoeven niet uitgespoeld te zijn, maar wel leeg. Doppen mogen op de verpakkingen blijven zitten.
Drinkpakken:
pakken voor sap en zuivel zoals melk, yoghurt, vla, e.d., drinkpakjes voor kinderen. Verpakkingen hoeven niet uitgespoeld te zijn, maar wel leeg. Doppen mogen op de verpakkingen blijven zitten. Vouw de drankenkartons plat en draai de dop er weer op
Niet aanbieden in de oranje Plastic Heroes zak
verpakkingen met inhoud
verpakkingen van chemisch afval, make-upverpakkingen, terpentineflessen, kitkokers
piepschuim, snackverpakkingen, vleesschaaltjes, verpakkingsvulmateriaal
resten papier, karton, bakpapier of folie, afdekmaterialen, chipsverpakkingen, doordrukstrips (pillen of kauwgom)
andere plastic producten en gebruiksvoorwerpen, tuinstoelen, speelgoed
Verpakkingen van karton waar geen levensmiddelen in hebben gezeten