Bijbelproject

Leimuiden – De complete Bijbel lezen in twee jaar. Dat is het doel van het project waar de Dorpskerk in Leimuiden op 1 januari 2017 regionaal mee van start hoopt te gaan. Iedereen kan meedoen, ongeacht of je wel of geen lid bent van een kerk. Zondagmorgen 27 november is er in de Ontmoeting aan de Dorpsstraat om 11.00 uur een korte informatiebijeenkomst over het project. Dominee Jelis Verschoof vertelt over het rooster van elke dag, wat er aangeboden wordt aan extra lezingen en wanneer de tussentijdse bevinden uitgewisseld kunnen worden.

Waarom dit project?
Om de pure inhoud van de Bijbel te ontdekken. Wat staat er werkelijk in?
Veel gedeelten uit de Bijbel hebben diepe sporen nagelaten in bijvoorbeeld de taal, de kunst, literatuur, onderwijs, rechtspraak en politiek. Je kunt denken aan de vrijheid van geloof en geweten, gelijkwaardigheid van man en vrouw en de beschermwaardigheid van het leven.

veldhuis1

De aanleiding voor zanger en cabaretier Remco Veldhuis om de Bijbel zelf te gaan lezen was: “tot mijn veertigste was ik heel druk om iets te bereiken. En dan ben je veertig. Je hebt een gezin je weet wat je werk is en waar je goed en niet goed in bent. Ineens kwamen er vragen over de essentie van het leven. Wat is de aard van de werkelijkheid? Wat is de zin van het leven? Hoe te leven?” De cabaretier is er niet mee opgegroeid, maar vond dat hij de Bijbel gelezen moest hebben. Na het lezen ontdekte Veldhuis onder anderen dat de Bijbel een belangrijk begin is geweest van het scheppen van orde in de morele chaos. Zijn beeld van Jezus is ook anders geworden: “Hij was zeker geen watje. Hij heeft nu een beetje een soft, stoffig imago, maar Hij was beslist iemand die radicale verandering bracht”, aldus Veldhuis.

Wie meedoet krijgt voor twee jaar lang, elke week per email of via de website van de kerk een leesrooster, achtergrondinformatie en de mogelijkheid om 1x per maand ervaringen uit te wisselen in De Ontmoeting. Voor de deelnemers en overige belangstellenden wordt er ook 2 x per jaar een lezing georganiseerd.
De 1e lezing is op dinsdag 16 mei 2017 van dr. Piet Schelling: ‘Vreemd en bizar’, over geweld in de Bijbel. Aanvang 20.00 uur in De Ontmoeting.

home_2015_mobiel1

Als je onbekend bent met de Bijbel dan is de in 2014 uitgekomen ‘Bijbel in gewone taal’ qua toegankelijk taalgebruik een aanrader. Andere vertalingen kunnen uiteraard ook.

Voor meer informatie en of opgave: ds.jelisverschoof@pgleimuiden.nl of via tel. 0172 701081.
Gedurende het project kunt u via www.pgleimuiden.nl op de hoogte gehouden worden.

Auteur: PG Leimuiden
Foto bron: PG Leimuiden