Bewoners denken mee, innovatieve oplossing dijkverhoging

Hoogmade – Samen met de gemeente Kaag en Braassem werkt het hoogheemraadschap van Rijnland aan de dijkverbetering in de Hoogmadesepolder. Ook inwoners dachten mee. Bewoners uit Hoogmade, bij wie in de achtertuin gewerkt moest worden, droegen een innovatieve oplossing aan voor de kadeverbetering.

Hoger en sterker

In totaal wordt zo’n zes kilometer van de regionale kering verbetert, aldus Rutger Groen, omgevingsmanager bij Rijnland.

Werk met werk combineren

Op sommige kades die Rijnland ophoogt, ligt een weg. Rijnland zorgt dan voor het ophogen van de ondergrond en de gemeente brengt het asfalt aan, aldus Edwin Versluis, de projectleider van de gemeente. Het waterschap en gemeente hebben eigen taken en verantwoordelijkheden, maar werken nauw samen. Door samen te werken de werkzaamheden die moeten gebeuren binnen één project uitgevoerd worden. Voor bewoners een voordeel dat zij maar één keer te maken krijgen met overlast.

Nadelen in de achtertuin

Bijzonder aan het dijkverbeteringsproject is dat een aantal bewoners uit Hoogmade een interessante oplossing aandroeg voor de kadeverbetering. Zij wonen op een zogenaamde ‘verheelde kade’. De kade is dus niet te zien en uiteraard zit er niemand te wachten op een kadeverhoging in de tuin. Het alternatief zou zijn om een stalen damwand te plaatsen als vervangende waterkering, maar daar zat het waterschap niet op te wachten. Damwanden zijn duur en moeten de grond ingetrilt moeten worden tot  veertien meter diep.

Kunststof damwand

De innovatieve oplossing die is toegepast  komt van een bewoner die bij een aannemer werkt. Er wordt een kunststof damwand van twee meter de bodem ingdrukt. Die wanden staan net zo stevig als de stalen wanden. Met houten palen wordt de fundatie aangebracht tot de zandlaag op 14 m diepte. De werkzaamheden zullen dit voorjaar afgerond worden.

Artikel bron: HHRijnland
Foto bron: HHRijnland