Bewolking, af en toe een bui maar ook wat zon

Regio – Het weekend verloopt licht wisselvallig en fris. Maandag zijn er meer buien en daarna wordt het wat zonniger.

wolken1

Vanochtend trekken vanuit het westen veel wolkenvelden over het land, maar op een lokaal spatje na blijft het droog. Vooral in het zuidoosten kan tijdelijk de zon schijnen. Aan het eind van de ochtend ontstaan enkele buien en zijn de meeste opklaringen in het zuidoosten verdwenen.

Vanmiddag maakt vooral het oosten kans op een lichte regenbui. In de westelijke helft blijft het waarschijnlijk droog. Er zijn veel stapelwolken met af en toe wat zon. In de westelijke kustgebieden schijnt wat vaker de zon. Het wordt 11 graden aan de noordkust tot 14 graden in het zuiden. Daarbij staat een matige westenwind.

Vanavond zijn er op klaringen en kan de zon op meer plaatsen nog even tevoorschijn komen. De buien in het oosten verdwijnen. In de tweede helft van de avond valt in het noorden, midden en westen een beetje regen. Komende nacht zijn er in het hele land perioden met regen en motregen. Later in de nacht wordt het in het noordwesten droog, met soms nog een bui. De temperatuur daalt naar 7 tot 9 graden.

Zaterdag valt in de ochtend in de zuidoostelijke helft een beetje regen. In het noordwesten is het overwegend droog met soms zon. De regen trekt weg, maar in de middag kunnen in het midden en vooral het oosten een paar lokale buien ontstaan. In het westen blijft het op de meeste plaatsen droog. Er zijn veel stapelwolken met soms zon en aan het eind van de middag kan het in het westen opklaren. Het wordt maximaal 11 graden in het noorden en ruim 12 in het zuiden van het land. Er staat een matige en in de kustprovincies soms vrij krachtige wind uit het westen tot noordwesten. Hierdoor is het voor het gevoel fris.

In de avond en nacht is het wisselend bewolkt met kans op een enkele bui vanaf zee. Tijdens heldere perioden daalt de temperatuur in het binnenland naar 2 graden en kan het aan de grond een beetje vriezen.

Zondag start de dag wisselend bewolkt en op een enkel buitje na droog. Er ontstaan stapelwolken en in de middag hebben we te maken met een wisseling van bewolking, zon en enkele buien. Opnieuw staat er een matige en in de kustgebieden vrij krachtige noordwestenwind. Met 10-12 graden is het zo’n 2 graden kouder dan normaal.

Ook maandag is het wisselvallig met veel stapelwolken en soms zon. De buiigheid neemt in de loop van de middag zelfs nog wat toe en in vooral in het noordoosten is kans op een klap onweer of hagel. Het wordt slechts 9 graden in het noordoosten tot 12 in het zuiden. In de avond trekken nog een paar buien over het land, maar in de nacht wordt het overwegend droog en daalt de temperatuur naar 0-4 graden.

De dagen daarna draait de wind tijdelijk naar het noorden tot noordoosten. Het wordt wat zonniger, maar in de middag kan plaatselijk nog wel een enkele bui ontstaan. Vooral de nachten worden kouder met in het binnenland een graadje vorst. Aan de grond gaat het op uitgebreide schaal licht vriezen. Overdag wordt het 9-13 graden.

Bron: weeronline