Beukenbomen bij boerderij moeten wijken voor nieuwbouw

Gemeente houdt zich niet aan eigen kapvergunning

Leimuiden – De werkgroep Leimuiden Natuurlijk is ernstig teleurgesteld in de houding van de gemeente betreffende het kappen van de 4 historische beukenbomen bij de boerderij in het centrum van het dorp. Meer dan 10 jaar, zolang er sprake is van een nieuw centrumplan wordt er door de groep gestreden voor het behoud van de beeldbepalende beukenbomen. Naar nu blijkt een verloren strijd, de bomen worden gekapt.

de beeldbepalende beukenbomen

De groep voelt zich absoluut niet serieus genomen wanneer de bomen worden opgeofferd aan het Dorpshart. Ze hadden ook graag gezien dat de boerderij zou kunnen blijven maar nu vorig jaar Café Rene heeft besloten niet in de boerderij te trekken is besloten het pand te slopen, waar men vrede mee heeft. En dan nu ook de bomen kappen. Jaap Tanis, één van de groepsleden, is absoluut niet te spreken over de houding van de gemeente, dat gaat zover dat de Leimuidenaar is gestopt is met zijn vrijwilligerswerk op dit vlak.

Hij steekt zijn boosheid niet onder stoelen of banken. Tanis: ‘maart 2017 is een Bomen Effect Analyse uitgevoerd, onderzocht diende de worden wat de gevolgen voor de 4 beuken zouden zijn als er binnen de kroonprojectie gebouwd gaat worden. Het antwoord laat zich raden: bouwwerkzaamheden binnen de kruinprojectie zijn funest voor het voortbestaan van de bomen.

De gemeente heeft geen enkele inspanning gedaan om de bomen te behouden. Pas in juni 2018 kwam het kappen in beeld. De gemeente besloot dat dat alleen de natuurwaarde van de bomen onderzocht zou worden terwijl volgens de gemeentelijke kapvergunning ook de waarde van dorpsschoon, de beeldbepalende en de cultuur historische waarde onderzocht dienen te worden. We wachten nu nog op een aantal vragen zoals: waarom heeft de gemeente de roep van behoud volledig genegeerd en waarom is er niet over gecommuniceerd. De gemeente is ernstig te kort geschoten, we zijn ernstig teleurgesteld. We zijn benieuwd of we nog een reactie op onze vragen krijgen?’ Ook heeft Tanis bij zijn inspraak in de gemeenteraad geen goed woord over voor de gekozen volksvertegenwoordigers. Tanis: ‘ze wilden absoluut niet reageren op het proces waar het is fout gegaan, nee vooruit kijken,  dat kreeg ik te horen terwijl er zoveel is fout gegaan, hoe kan men het accepteren dat ze zich niet aan hun eigen kapvergunning houden, voor mij is zo’n houding niet te begrijpen.’

Auteur: Job