Afscheid van een schaatskampioenen maker

Hoogmade – De schaatssport in Zuid-Holland heeft de afgelopen maand afscheid genomen van Dick van Goozen. In zijn geboorteplaats Hoogmade in De Stal kwamen vele schaatsliefhebbers, waaronder vele kampioenen, afscheid nemen van de man die de afgelopen 30 jaar heel, heel veel uren met veel enthousiasme jonge en oudere schaatsliefhebbers op de diverse ijsbanen in Nederland heeft doorgebracht. Dick heeft zijn trainingsschaatsen aan de wilgen gehangen en gaat meer aandacht besteden aan de familie. Er is definitief een einde gekomen aan het tijdperk Dick.

Op zijn afscheid als trainer van het District Sassenheim is Dick door de voorzitter van het District, Klaas der Redelijkheid, bedankt voor al zijn inspanningen gedurende de 20 jaar dat hij actief was voor het district. Klaas speldde hem de onderscheidingen op die behoren bij een lid van verdienste van het District Sassenheim en ook die van het Gewest Zuid-Holland, in totaal 30 jaar.

Klaas de Redelijkheid speldt de onderscheidingen op bij Dick van Goozen, zijn vrouw Corrie ziet dat het goed gaat

Dertig jaar actief als trainer en coach

Zoals veel ouders volgden ook Dick en zijn vrouw Corrie de vorderingen van hun (schaatsende)kinderen, dochter Helen en zoon Dick, op de ijsbaan in Leiden. Het duurde niet lang of Dick ging in 1988 aan de slag als vrijwilliger bij IJsclub Hoogmade en YVL in Leiden. En zoals vaker gebeurt, daar bleef het niet bij. Naast het trainen van de eigen kinderen trainde hij ook de junioren zoals Brenda van Leeuwen, Jeroen Kraan, Chantal Boer en Liesbeth Mau Assam. Ook de oudere recreanten kregen zijn aandacht voor een betere schaatstechniek. Hij stond aan de wieg van vele kampioenen, op plaatselijk, provinciaal, nationaal, Europees, wereld- en olympisch niveau. In het verre verleden waren dat de nationale junioren Stefan van Goozen, zoon en dochter Dick en Helen, Idzard Grovenstein en de afgelopen jaren Tessa Boogaard, Chloé Hoogendoorn en wereldkampioen Kai Verbij. Dick: ‘ik leerde ze te trainen. de schaatstechniek, later zijn daar de droogtrainingen aan toegevoegd zoals interval training, fietsen en skeeleren. De kinderen moeten het zelf willen, ik motiveerde daar waar ik kon. Ieder kind is weer anders met een andere aanpak. Ik probeerde ze stapje voor stapje beter te maken. Heb nooit iemand gehad die tegenstribbelde.

Hoogte- en dieptepunt

Dick zijn mooiste moment als trainer/coach was toen dochter Helen als B1 rijdster in Inzell alle oranje selectievrouwen te snel af was op de 3 km. Het leverde haar een plek op in de Oranje selectie. In 1998 werd zij in Noorwegen wereldkampioen junioren en daarna nog olympisch jeugdkampioen. En dan geëmotioneerd, het echte  dieptepunt was, toen na een korte ziekte het 17 jarige schaatstalent Tanja Heemskerk uit Warmond in 2008 kwam te overlijden. Dat heeft, nog steeds, een diepe indruk achtergelaten.

Op bestuurlijk niveau heeft Dick zijn grootste succes bereikt door na vele jaren discussie met onder anderen Arie Koops van de KSNB, dat het NK afstanden op de schaatskalender kwam. Volgens Dick hard nodig om alle  jonge en oudere talenten de kans te geven zich in de kijker te schaatsen op hun favoriete afstanden.  Om de talenten verder te vormen organiseerde hij schaatskampen naar Alkmaar, Enschede, Leeuwarden, Heerenveen, Inzell en Erfurth. Dat ging buiten de ijsclubs om en dus werden dat al snel het Dick van Goozen schaatskamp genoemd. Zo heeft Dick zijn stempel gedrukt op de schaatstalenten uit de regio. Die moeten volgens hem, trainingsdiscipline hebben, de ouders moeten er achter staan en een beetje talent is mooi meegenomen. Hij ziet wel een gevaar voor de jonge talenten. Dick: ‘het moet geen elitesport worden, er moet veel geïnvesteerd worden, denk maar aan de aanschaf van schaatsen, racefiets, skeelers en de verschillende outfits en het vele reizen naar trainingen en ijsbanen, het kost best veel.’ Dick is met schaatspensioen gegaan, hij kan nu meer tijd besteden aan de familie en de (familie)volkstuin in de Piestpolder.

 

 

Auteur: Job
Foto bron: Ed van der Star