ActiVite Rietveld lanceert Vrijwilligerscafé

Regio – Een plek waar vrijwilligers en geïnteresseerden in vrijwilligerswerk elkaar kunnen ontmoeten, dat is het Vrijwilligerscafé. Marjoke van der Veen is welzijnsmedewerker in Rietveld en initiatiefnemer van het Vrijwilligerscafé: “Het is belangrijk om als vrijwilligers met elkaar en met de professionals in gesprek te blijven. We kunnen veel van elkaar leren maar elkaar ook bemoedigen en enthousiast maken. Zo zien de mensen die ’s avonds of in het weekend vrijwilliger zijn bijvoorbeeld nauwelijks andere vrijwilligers, terwijl dat wel zo belangrijk is om je taak goed te blijven doen en het plezier in het vrijwilligerswerk te houden.” 

Annemieke Kloet (Coördinator vrijwilligersdiensten) en Marjoke van der Veen (Medewerker Welzijnsdiensten).

Het restaurant van verpleeghuis Rietveld -met bar en rustieke uitstraling-  leent zich perfect voor een gezellig samenzijn. Een lekkere kop koffie en een goed gesprek doen de rest. Marjoke: “De avonden verschillen van thema en van spreker, maar het concept is steeds hetzelfde: veel ruimte voor ontmoeting, ervaringen delen rondom het onderwerp en natuurlijk koffie. We denken dat deze vorm niet alleen aanspreekt bij de bestaande vrijwilligers, maar ook voor mensen die overwegen vrijwilligerswerk bij ons te gaan doen. Want we hebben nog altijd behoefte aan nieuwe vrijwilligers.”

Voor het nieuwe herfstseizoen zijn er bijvoorbeeld nog meer dan genoeg vacatures vrijwillige taken. Dat heeft ook te maken met het nieuwe activiteitenaanbod, dat tijdens het Vrijwilligerscafé op 3 september wordt gepresenteerd. Marjoke: “We merken dat ons aanbod meer verfijning vraagt. Niet alleen omdat mensen verschillen in smaak, maar ook omdat de dementie bij de ene cliënt verder gevorderd is dan bij de andere. We willen dus meer activiteiten gaan aanbieden specifiek voor mensen met beginnende dementie, maar bijvoorbeeld ook voor mensen bij wie de ziekte al veel van het geheugen heeft aangetast. Bewoners van Rietveld zijn door het gesloten karakter van het huis veelal aangewezen op de activiteiten die wij bieden, dus doen we ons uiterste best om een gevarieerd en uitdagend programma neer te zetten. Dat betekent dat we blij zijn met extra hulp van vrijwilligers. En daar willen we ieder geval tijdens het aanstaande Vrijwilligerscafé over informeren en met elkaar over in gesprek gaan.” 

Het eerste Vrijwilligerscafé wordt georganiseerd op 3 september in ActiVite Rietveld, Zonnedauw 1 in Alphen a/d Rijn. Aanvang is 19.30 uur. Bij deze aftrap is ook coördinator Vrijwilligersdiensten Annemieke Kloet aanwezig, om vragen te beantwoorden van iedereen die geïnteresseerd is in vrijwilligerswerk en bijvoorbeeld benieuwd is naar ActiVites scholing daarvoor.