Platina huwelijk Bruidspaar Groothoff-van Osnabrugge

Roelofarendsveen – Zaterdag 26 augustus 2017 was het zeventig jaar geleden dat Christiaan Groothoff en Elisabeth Osnabrugge elkaar het jawoord gaven. Een bijzondere gebeurtenis wat niet zomaar voorbij mocht gaan want 50 en 60 jaar getrouwd komt regelmatig voor maar 70 is echt uniek en dus was er een gezellige bijeenkomst in het Hof van Alkemade met hun zeven kinderen en partners. Ook locoburgemeester Floris Schoonderwoerd was aanwezig om niet alleen namens de gemeente het bruidspaar te feliciteren maar ook namens koning Willem Alexander die het bruidspaar van harte feliciteerde vergezeld van een prachtig oranje bos bloemen. Ook ontving het echtpaar de felicitatie van de commissaris der koning Smit, uit Den Haag.

P1060618 (Small)

Groothoff, geboren in 1920 in Amsterdam is in 1943 gevlucht naar Oud Ade waar hij onderdak vond bij Dammes van der Poel waar hij aan de slag ging als pottenbakker. Daardoor kreeg hij contact met de heer Osnabrugge uit Leiderdorp die ovens bouwde maar ook een knappe dochter had. Het pottenbakken ging Groothoff steeds beter af  en na de bevrijding werd het terrein bij Dammes van der Poel te klein. In 1947 kocht hij een huis met een grote schuur in Oude Wetering en trouwde hij zijn grote liefde Elisabeth Osnabrugge. Ruim 50 jaar waren ze de trotse eigenaren van de aardewerkfabriek:  Potterie de Boerderij wat verwijst naar de boerderij van Dammes v.d. Poel. In de hoogtij dagen met 20 medewerkers.

Het echtpaar kreeg 7 kinderen, 4 jongens en 3 meisjes. Zij zorgden voor 11 klein- en 13 achterkleinkinderen.  In 1997 konden ze genieten van hun vrije tijd met het reizen door Europa met de auto en tent. Frankrijk was daarbij populair. En dan nu vieren ze hun platina huwelijk. Helaas konden ze 5 jaar geleden niet meer samen wonen in de Gogherweide en woont mevrouw, vanwege de intensieve verzorging, in de Jacobus. Groothoff lachend: ‘ik heb een lat relatie’. Hij is de amsterdamse humor nog niet kwijt geraakt maar laat wel weten dat het beide pijn doet. ‘Het is niet leuk en toen hij een jaar geleden stopte met autorijden is de mobiliteit flink afgenomen. Zeer regelmatig zoekt bij zijn ‘meisje’ op, de humor en positiviteit blijft. Trots laat hij ook zijn koninklijke speld (uitgereikt door burgemeester Meerburg) op zijn revers zien, gekregen voor het vele sociale werk wat ze hebben gedaan. Mevrouw heeft vele geholpen met het leren van Nederlands en is o.a. voorzitter geweest van de Vrouwenbond en Groothoff heeft de ijsclub en tennisvereniging opgericht. Een uniek bruidspaar, een uniek leven.

 

 

Auteur: Job Grovenstein