Tarieven gescheiden afval inzamelen worden in december vastgesteld

Kaag en Braassem –  In de raadsvergadering van maandagavond 10 april is besloten dat de tarieven van het verder gescheiden inzamelen van afval vastgesteld worden in de raadsvergadering in december.  Er zijn nu nog teveel onduidelijkheden met welke kosten rekening gehouden moeten worden. De raad is wel van mening dat beter scheiden beloond moet worden wat ook betekend dat slecht scheiden meer gaat kosten, er moet een prikkel zijn om het goed te doen.

Cycles zijlader

Nadat de afgeslopen jaren de raad diverse keren had gesproken over de invoering van Diftar had de raad maandagavond nog 80 minuten nodig om de puntjes op de i te zetten. De raad wil bij de invoering van Diftar per 1-1-2018 dat het serviceniveau omhoog gaat en daarom worden op verzoek van de inwoners kroonringen rondom lantaarnpalen geplaatst voor het ophangen van plastic zakken tegen het wegwaaien. Ook komt er een regeling voor mensen met licht medisch afval, zoals incontinentie materiaal, waardoor zij niet door het extra afval veel meer moeten betalen.

De raad stemde niet voor de motie Ton van Velzen (LKB) om inwoners de plasticzakken die nu nog vrij te krijgen zijn daarvoor te laten betalen, kosten nu 30.000 euro per jaar. Ook de motie om dit jaar al te starten met het wekelijks ophalen van de plastic zakken was geen meerderheid voor.

Per 1-1-2018 wordt Diftar ingevoerd en wordt er ervaring opgedaan naar het verder scheiden van afvalstromen. Na enkele jaren gaat het systeem omgezet worden naar omgekeerd inzamelen. Dan moet het ‘echte afval’ weggebracht worden naar ondergrondse containers en worden de verschillende andere afvalfracties opgehaald.

Auteur: Job Grovenstein