Lezing over moraliteit in het dierenrijk

Woubrugge – Het Dorpsleerhuis Woubrugge organiseert op donderdag 15 maart een lezing getiteld ‘Moraliteit in het dierenrijk’.  De lezing wordt gehouden door Marie José Duchateau, hoogleraar in de biologie en docent gedragsbiologie aan de universiteit van Utrecht. Zij is onderzoeker naar de evolutie van socialiteit van hommels én wil ons als imker graag meenemen in de wereld van het complexe groepsleven van chimpansees tot honingbijen. Zij zal proberen de vraag te beantwoorden: “Is er moraliteit in het dierenrijk”.

Maar wat is eigenlijk moraliteit? Vanuit de mens gedefinieerd gaat het om goed en kwaad, om de waarden die het gedrag van individuen sturen ten opzichte van anderen met eerlijkheid, gelijkheid en rechtvaardigheid. Willen we het vanuit de dieren bekijken dan moeten we kijken naar de elementen van moraliteit. Volgens Frans de Waal zijn de biologische bouwstenen voor moraliteit: wederzijdse samenwerking, empathie met verzoening en troost, rechtsvaardigheidsgevoel en altruïsme. Chimpansees kunnen na een conflict verzoenen en troosten, honden lijken rechtsvaardigheidsgevoel te hebben en honingbijen zijn extreem altruïstisch als ze hun leven opofferen door indringers te steken. Dieren lijken daarmee moraliteit te hebben.

In deze lezing neemt de spreekster ons nog verder mee in de wondere wereld van de honingbij, en zal daarbij hun gedrag, zoals zelfopoffering, politiewerk (‘policing’) én conflicten verklaren. Zij sluit af met een definitie van moraliteit, het belang van moraliteit voor mens en dier en de rol van emoties.

U bent van harte welkom in Gebouw Immanuel, Kerkstraat 1, Woubrugge. Aanvang: 20.00 uur.

De entree bedraagt € 5,00. Graag vooraf aanmelden bij Levien Scheele, levien.scheele@planet.nl

Let op: Johan Hoogendoorn, imker, zal die avond aanwezig zijn en honing te koop aanbieden.

 

Datum: 15-03-18
Tijd: 20:00